ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΙΣ 18 Φλεβάρη στο Γιούρογκρουπ, Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ, ΕΚΦΡΑΣΜΕΝΗ ΑΠΌ ΤΟΝ κ. ΣΟΙΜΠΛΕ και ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΙΔΙΟΦΥΗ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΟΙ κκ. ΤΣΙΠΡΑΣ , ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ.

Θα ήταν παράλογο, αν η τόση πίεση που άσκησε για πάνω από πέντε χρόνια, αλλά και πιο πριν, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων αρχών και μεθόδων στην Ευρώπη με μέτρα σκληρής και άνισης λιτότητας, δε θα προκαλούσε διαλεκτικά την αντίθεσή της.

Την παραπάνω ιδέα μου τη στηρίζω με μια πρόχειρη περίληψη της Θεωρίας του Σοκ, του Χάρβευ. Ο HARVEY παρουσίασε με ορθολογικό και όχι λαικίστικο τρόπο όλη την πορεία του νεοφιλελευθερισμού, με τα διανοητικά βέβαια εργαλεία της Σχολής της Λούξεμπουργκ, χωρίς να διστάσει να περιγράψει και τα σφάλματα και τις παθογένειες του κορπορατισμού, όπου είχε επικρατήσει, πχ στο Μεξικό. Μπορεί κανείς να σκεφθεί και την Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μάλιστα στο τέλος του βιβλίου του προτείνει να συνασπιστούν όλα τα μικρά κινήματα, για να αντιμετωπίσουν τον παντοδύναμο νεοφιλελευθερισμό, τις χώρες δηλαδή που έχουν εφαρμόσει τις ιδέες του, όχι χωρίς αντιφάσεις.

Ο νυν πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Τσίπρας πρώτος εν ίσοις μεταξύ των συναδέλφων του πραγματοποιούσε τα τελευταία χρόνια την πιο επιτυχή χάραξη πορείας (απλά λέω τη γνώμη μου που μπορεί να πέφτει έξω), όπως επίσης έκανε σιγά σιγά πράξη και τη συνένωση των διαφόρων ομάδων στο χώρο της αριστεράς, συνιστωσών μετέπειτα του Συνασπισμού.

Και είναι ο πρώτος παγκοσμίως που όσα εύχεται ο Harvey στο τέλος του βιβλίου του Theory of chock

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΑΥΤΗΣ

1) Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ στη χωρα *

ανεργία μεγάλη Επί νεοφιλελευθερισμού ναι μεν υπήρξε μεγάλη ανεργία, όμως με κάποια μέτρα ήλθε επέκταση της απασχόλησης και αντιμετωπίστηκε ως λύση.

 

2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ συνοδευτικό ΕΚΤΟΤΕ TO ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΡΑΟΥΝΤ..! 1982

Εργατική τάξη και μετανάστες της Ν Υορκης κατρακύλησαν στις σκιές, ρημάχτηκαν από το ρατσισμό και το κρακ κοκαίνη πήρε επικές διαστάσεις 1980s που οδήγησε στο θάνατο πολλούς νέους ή τους έκανε άστεγους,

1.

Εισαγωγή

 

II. Το σημείο καμπής ήταν το 1978 α) με τον Ντενγκ ΣιάοΠινγκ

1) Και β) από τον Πωλ Βόλκερ όταν ανέλαβε τη διοίκηση των Οικονομικών στις ΗΠΑ το 1979. Που έκανε δραματική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.γυρω από το κτύπημα του πληθωρισμού με κάθε κόστος ιδίως με συνέπεια την ανεργία.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ ΗΤΑΝ ΤΟ 1978 Α) ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΝΓΚ ΣΙΑΟΠΙΝΓΚ

Πωλ Βόλκερ2) Ο νεοφιλελευθερισμός χαρακτηριστικά. είναι καταρχήν μια θεωρία πολιτικής οικονομίας.

3) Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Το κράτος ότι οφείλει να εγγυάται την ακεραιότητα του χρήματος. Και να χρησιμοποιεί τα κρατικά μέσα για να ασφαλίζουν τα δικαιώματα της ιδιωτικής περιουσίας και εγγυάται έστω δια βίας τη σωστή λειτουργία των αγορών.

Ακόμα και σε περιοχές το νερό, η γη, η εκπαίδευση, η υγεία, η προστατευμένη από μόλυνση περιβάλλοντος, αν δεν υφίσταται αγορά τοτε πρέπει με κρατική παρέμβαση να δημιουργηθούν

“κοινωνία της πληροφορίας”

Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας νέας μορφής κοινωνίας της πληροφορίας.

Αυτές οι τεχνολογίες έχουν συμπιέσει την αυξανόμενη πυκνότητα των αγοραίων δικαιοπραξιών και στα δύο, στο χώρο και το χρόνο.

Μεταμοντέρνο είναι= postmodern. This latter preference parallels Lyotard’s famous description of the

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.

Οι πολιτισμικές συνέπειες της κυριαρχίας μιας τέτοιας ηθικής της αγοράς είναι άπειρες, as I earlier

4) ΥΨΩΝΕΤΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Ο ΧΑΡΒΕΥ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΚ . I have bene

fited in recent times from conversations with *

5) ΙΔΕΕΣ ΘΕΜΕΛΙΑ- ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ το Ιράκ Μαλιστα ο Μπους μη βρίσκοντας άλλη αιτία να πολεμήσει το Ιράκ βρήκε ότι η ιδέα να φέρει στο Ιράκ την ελευθερία ήταν καθαυτή μια επαρκής αιτία πολέμου”

Συμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη θεωρία, τα μέτρα του Μπρέμερ ήταν αναγκαία για τη δημιουργία πλούτου

3) Αποκαλώ, λέει ο Harvey, αυτό το είδος συστήματος διακυβέρνησης Νεοφιλελεύθερο κρατος

 

Πρώτο πείραμα Της Χιλής

6) ΓΙΑΤΙ ΤΑΞΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΡΟΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ, Σ ΓΙΑΤΙ ΥΝΕΒΗ Η ΣΤΡΟΦΗ;

μετά το Β Παγκ Πολεμο Η όλη αναδόμηση χαράχτηκε έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αιτίες που οδήγησαν στον πόλεμο και την καταστροφή.

Το 1953

Διεθνώς δημιουργήθηκε μια νέα τάξη προς σταθεροποιηση των διεθνων σχεσεων, δια των συμφωνιών του Μπρέτον Γουντς, της παγκόσμιας τράπεζας, ΔΝΤ United Nations, the World Bank, the IMF, and the

Bank of International Settlements in Basle, to help stabilize international relations

Όμως οι σταθερές τιμές συναλλάγματος Μπρέτον Γουντς ήταν ασύμβατες με την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, το οποίο έπρεπε να ελεγχθεί Όμως οι ΗΠΑ αναγκαστικά όφειλαν να επιτρέπουν την ελεύθερη ροή του δολλαρίου πέρα από τα σύνορά τους αν το δολλάριο έπρεπε να λειτουργεί ως το παγκόσμια αποθεματικό νόμισμα.

4) Ανθισαν λοιπόν τότε ΕΙΔΗ ΚΡΑΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ 1945 Σοσιαλδημοκρατικά, Χριστιανοδημοκρατικά, Διευθυνόμενης οικονομίας στην Ευρώπη.

Τότε στα κράτη παγκοσμίως επί Ψυχρού 1945-1991 υποστηρίχθηκε γενικά ενας ταξικος συμβιβασμός μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας ως ο κύριος εγγυητής μιας εσωτερικής ειρήνης

Ενώ για το μεγαλύτερο μέρος του τριτου κόσμου παρέμενε όνειρο η ανάπτυξη

A social and moral economy

(sometimes supported by a strong sense of national identity) was

Η ΔΟΜΗ ΚΡΑΤΟΥΣ 1945-1991 ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΥΣ..

Το κράτος 1945-1991 έγινε ένα πεδίο δύναμης που εσωτερικοποιούσε τις ταξικές σχέσεις.

Θεσμοί της εργατικής τάξης , συνδικάτα και πολιτικά κόμματα αριστεράς είχαν μια πραγματική επιρροή μέσα στο κρατικό σύστημα.

Μιχ αυτό που για Ελλάδα λέω συντεχνιακο κρατος

7) ΚΡΙΣΗ του τέλους της δεκ. 1960. ο ενσωματωμένος φιλελευθερισμός άρχισε να καταρρέει,

‘stagflation’

ΑΛΛΑ τέλη του 1960 ΑΥΤΟ κρατος ΤΕΛΕΙΩΣΕ…Στα τέλη του 1960 ο ενσωματωμένος φιλελευθερισμός άρχισε να καταρρέει, διεθνώς και στο εσωτερικό. Σημεία μιας σοβαρής κρίσης της κεφαλαιακής συσσώρευσης ήταν παντού φανερά . παντού εμφανίστηκαν ανεργία και πληθωρισμός . μια φάση

στασιμοπληθωρισμού. ‘stagflation’ that lasted throughout much of the 1970s.

Fiscal crises of various states (Britain, for

1) Το σύστημα του Μπρέττον Γουντς των σταθερών ισοτιμιών είχε αστοχήσει, 1970 και εφεξής, Η κευνσιανή πολιτική δεν λειτουργούσε πιά.

Αιτία αυτης χρηματοπιστωτικής κρίσης

οι μεταναστεύσεις του κεφαλαίου, γιατί τα διακρατικά σύνορα ήταν διάτρητα. Το δολλάριο ξέφευγε από τον έλεγχο των ΗΠΑ και πήγαινε και κατατίθονταν σε τρέπεζες ευρωπαικές.

Γι αυτό οι ισοτιμίες συναλλάγματος εγκαταλείφθηκαν το 1971. Ο χρυσός δεν μπορούσε πια να λειτουργήσει ως βάση για το διεθνές χρήμα.

ΜΕΣΩ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, δια μέσου των συνδικαλιστικών στρατηγικών

που θα περιλάμβαναν ένα χαμήλωμα των προσδοκιών της εργασίας και των λαικών κινημάτων δια μέτρων λιτότητας, ελέγχου των τιμών.

1970 και εφεξής Η αριστερά μάζεψε σημαντική λαική δύναμη πίσω από τέτοια προγράμματα, ερχόμενη πιο κοντά στην εξουσία στην Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία. Ισπανία

8) Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΟΜΩΣ 1970 ΚΑΙ ΕΦΕΞΗΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ παραδοσιακές σοσιαλδημοκρατικές και κορπορατίστικες λύσεις και αυτό αποδείχτηκε ασύμβατο με τις απαιτήσεις της κεφαλαιακής καπιταλιστικής συσσώρευσης.

Το αποτέλεσμα ήταν να πολωθεί η σύγκρουση ανάμεσα

σε όσους συντάχθηκαν πίσω από τη σοσιαλδημοκρατία και τον κεντρικό σχεδιασμό και Β. στους επιδιώκοντες ελευθερία της επιχειρηματικής δύναμης. ΒΛ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΊΤΗ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Μετά 1970, τα συμφέροντα της ελεύθερης επιχειρησης ήλθαν στο προσκήνιο επι

διώκοντες ελευθερία της επιχειρηματικής. *

ΑΛΛΑ

1970s ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ για τη ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΣΩΝ ΕΛΙΤ ΕΙΧΕ ΤΩΡΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ. *

ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΜΗ ότι η ουσία του νεοφιλελευθερισμού στην πράξη ήταν η παλινόρθωση της ταξικής ισχύος. Ο Ζεραρ ΝΤΥΜΕΝΙΛ ΚΑΙ Ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΛΕΒΥ μετά από αναδιάταξη προσεκτική των δεδομένων συμπέραναν ότι η νεοφιλελευθεροποίηση ήταν από την αρχή ένα σχέδιο παλινόρθωσης της ταξικής ισχύος.

Από 1982 ΣΤΙΣ ΗΠΑ , με την κυβέρνηση Μπους έλαβαν χώρα οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις ,

Όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στη Βρετανία το 1 % διπλασίασε το εισόδημα από 6.5 to 13 per cent since 1982.

Και στη Ρωσσία μια μικρή ολιγαρχία αναδύθηκε μετά τη ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΚ δεκαετία του 90 Extraordinary surges in income inequalities and wealth have

ΠΟΡΙΣΜΑ Εξ αυτών ερμηνεύουμε, λέει ο Χάρβευ, τη νεοφιλελευθεροποιηση

είτε ως ένα ουτοπικό προγραμμα επανοργανωσης του διεθνούς καπιταλισμού

ή ως ένα πολιτικο σχέδιο αποκαταστασης της ισχύος των ελίτ. ΜΙΧ ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΞΑΝΑΠΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ

Ο ΧΑΡΒΕΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ. In what follows I shall argue that the second of these objectives has in practice dominated.

III. Ετσι ο κόσμος ανοίχθηκε και δέχτηκε την κυριαρχία των ΗΠΑ Με διαφορες τακτικές.

This became*

1) αποκρουστικές λεπτομέρειες των ενεργειών των ΗΠΑ βία εναντίον λαικών κινημάτων

Πηγή Του Τζων Περκινς οι Εξομολογήσεις ενός οικονομικού παράγοντα ΗΠΑ καλύπτουν για πολύ καιρό τη βία εναντίον λαικών κινημάτων

βία εναντίον λαικών κινημάτων. Η ανάγκη για τις ΗΠΑ να πολεμήσουν το διεθνή κομμουνισμό τις έκανε να καλύπτουν για πολύ καιρό τη

2) Οι επενδυτικές τράπεζες Νέας Υόρκης μετά το 73 ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ το να δανείζουν κεφάλαια στις ξένες κυβερνήσεις.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, πεινασμένες για δάνεια ενθαρρύνθηκαν to borrow heavily, though at rates that were advantageous to the New York bankers.23

ΑΥΤΟΣ ΟΜΩΣ Ο ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ μπορούσε να ωθήσει ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ τις ευάλωτες χώρες

Από τη στιγμή που τα δάνεια υπολογιζονταν σε δολλάρια ηπα αυτό αύξησε τους ρυθμούς των τόκων στις ηπα και αυτό. Και τότε οι αμερικάνικες τράπεζες μπορούσαν να εκτεθούν σε σοβαρές απώλειες.

IV. 1982 Το Σοκ του Βολκερ που οδήγησε

 

V. Μεξικό σε πτώχευση.

3) Ο ΦΟΝΤΑΜΑΝΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΚΤΟΤΕ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ,

4) 1982 ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ ΕΚΤΟΤΕ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ των διαφορων κρατών ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ

αντίφαση

5) ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΒΕΥ ΌΤΙ Αυτό περιέχει αντίφαση ΠΡΟΣ τη νεοφιλελεύθερη θεωρία.μια συνέπεια ήταν να

6) But in other instances neoliberalization has been accompanied by a recon

figuration of what constitutes an upper class. Πχ ΚΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ η Margaret Thatcher,, ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ Ο ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ.

7) ΟΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΑΛΛΑΞΑΝ σημαντικά ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΤΑΞΗΣ ως πεδίο πλουτισμού τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Polanyi

9) Η ΚΑΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΑΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΤΗΣ Planning and control are being attacked as a denial of freedom.

Ετσι δυστυχώς κατά το Χαρβευ, η ιδέα της ελευθερίας εκφυλίστηκε κυρίως σε επίκληση της ελεύθερης επιχείρησης.

which means ‘the fullness of freedom for those whose*

1) ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟΤΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΑΜΕ; ΠΩΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΦΗΣΥΧΑΣΕ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

I. ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ προς νεοφιλελευθερισμό.

 

II. Αλλά η νεοφιλελεύθερη επανάσταση μετά το 79 συντελέστηκε με δημοκρατικά μέσα. Απαιτήθηκε πιο πριν η οικοδόμηση μιας συναίνεσης σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα του πληθυσμού.

ΒΛ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΛΟΓΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΜΦΙΕΖΟΝΤΑΣ ΛΕΕΙ ΣΤΡΕΒΛΟΣ ΛΟΓΟΣ/Ελλάδα ΑΛΓΕΡΙΑ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΟΥΜΠΙ ΟΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ.

2)

Η ΚΡΙΣΗ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΛΚΙΔΕΥΤΕΙ

ΜΕΤΑΜΦΙΕΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ. Βλ αλγερι.

Cultural and traditional values (such as belief in God and

 

fears (of communists, immigrants, strangers, or ‘others’) can be mobilized

to mask other realities

ΟΣΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΛΕΕΙ ΣΤΡΕΒΛΟΣ ΛΟΓΟΣ/Ελλάδα ΑΛΓΕΡΙΑ ΒΛΕΠΕ.

Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΟΥΜΠΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΤΑΝ ΟΙ ΕΛΙΤ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ /Ελλάδα

that it becomes ‘a button that elites can press to open the door to the masses’ to justify almost anything.2 Thus could Bush retrospectively justify the Iraq war.

ΕΙΝΑΙ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ Ο ΓΚΡΑΜΣΙ ΣΥΜΠΕΡΑΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΥΤΑ, ΟΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ.

Στην πορεία για κατανόηση της δομής της πολιτικής συναίνεσης πρέπει να μάθουμε να εξάγουμε πολιτικά νοήματα από τις πολιτιστικές μάσκες τους.

ΜΙΧ. ΒΛΕΠΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΝΣΕΛΟ.

τα Μαζικά μέσα , ΚΑΙ Τα κανάλια ήταν τα συνδικάτα, τα ινστιτουτα της πολιτικής κοινωνίας, δηλ σχολεία, πανεπιστημια κλπ Δημιούργησαν ένα κλίμα γνώμης ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ …ότι Η

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ είναι ο μόνος εγγυητής της ελευθερίας

ΝΙΚΗΣΕ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ

 

The ‘long march’ of neoliberal ideas through these institutions that Hayek had envisaged

Πώς τότε ο νεοφιλελευθερισμός χειρίστηκε τη στροφή για να παραμερίσει τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ φιλελευθερισμό;

Το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτική ανεργία

 

Επί νεοφιλελευθερισμού ναι μεν υπήρξε μεγάλη ανεργία, όμως με κάποια μέτρα ήλθε επέκταση της απασχόλησης και αντιμετωπίστηκε ως λύση.

 

Το παράδειγμα ΤΗΣ Νέας Υόρκης ως πειραματόζωο της νεας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Το ιστορικό. Ο προυπολογισμός της Νέας Υόρκης είχε πάει άσχημα στη δεκαετία του 70

Αλλά 1975 ορισμένοι επενδυτικοί τραπεζίτες Walter Wriston of Citibank) αρνηθηκαν να ανανεώσουν το χρέος και οδήγησαν τη Ν ΥΟΡΚΗ σε τεχνητή χρεωκοπία. Αυτά οδήγησαν σε νέους θεσμούς που ανελαβαν τη διαχείριση του προυπολογισμού της Ν ΥΟΡΚΗΣ.

Αποτέλεσμα ήταν να καμφθούν οι απαιτήσεις των συντεχνιακών ενώσεων, επίσης να απαιτηθεί να πληρωθούν τα χρέη από συντάξεις των εργαζομένων και κατατεθειμένα ποσά των ταμείων τους. Αυτό ήταν ένα πραξικόπημα από τις τράπεζες εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησης της Νεας Υόρκης και ήταν εξίσου αποτελεσματικό ως είχε συμβεί στη Χιλή.

Ο πλούτος αναδιανεμήθηκε στην ανώτερη τάξη.

Η κρίση Ν Υορκης ήταν μια πρώιμη μάχη σε ένα νέο πόλεμο. Σκόπευε να δείξει σε άλλους τι θα πάθαιναν και αυτοί.

ΑΝΤΕΡΓΡΑΟΥΝΤ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΟ ΕΚΤΟΤΕ *

TO ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΡΑΟΥΝΤ..!

Νέας Υόρκης. Αλλά ελιτ θεσμοί της πόλης και οι τραπεζίτες δεν έμειναν εκεί αλλά στην ατζέντα τους ήταν η κινητοποίηση για να πουλήσουν την εικόνα της πόλης εδώ της Ν. Υόρκης ως πολιτιστικό κέντρο και τουριστικό προορισμό επινοώντας και το λογότυπο “Αγαπώ τη Νέα Υόρκη”. Μάλιστα αυτό είναι που άνοιξαν το πολιτισμικό πεδίο σε κάθε τρόπο διαφορετικών κοσμοπολιτικών ρευμάτων.

Το λαιτμοτιβ της αστικής αστεακής κουλτούρας ήταν η ναρκισσιστική εκμεταλλευση του εαυτού, η σεξουαλικότητα και η ταυτότητα.

Artistic freedom and artistic licence, promoted by the city’s powerful cultural institutions, led, in e

ffect, to the neoliberalization of culture. *

‘Delirious New York’ (to use Rem Koolhaas’s memorable phrase) erased the collective memory of democratic New York.11

The city’s elites acceded, though not without a struggle,to the demand for lifestyle diversi

fication (including those attached to sexual preference and gender) and increasing consumer niche choices (in areas such as cultural production). *

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ Η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ New York and intellectual experimentation.

Νεα Υόρκη Η αναδιανομή μέσω της κλεψιάς και της εγκληματικής βίας έγινε μια από τις κύριες επιλογές για τους φτωχούς, και οι αρχές απάντησαν ενοχοποιώντας ολόκληρες κοινότητες φτωχοποιημένων περιοχών.

Μ αυτά και μ αυτά, η τάξη των επιχειρηματιών ΗΠΑ δεκ 70 έγινε τάξη. Για να επιτύχει στόχους δηλ να καταργήσει περισσότερο την προστασία καταναλωτών, να μεταρρυθμιστεί ο νόμος εργασίας, να επιβληθούν ευνοικοί φόροι σε αυτή, να γίνει νομοθεσία αντιτράστ. Για το σκοπό αυτό

χρειαζόταν κόμμα ρεπουμπλικανικό Για να επιτύχει στόχους χρειαζόταν ένα κόμμα και εισέδυσε στο ρεπουμπλικανικό κόμμα για να το έχει ως όργανό της η ελίτ αυτή. *

Το δημοκρατικό κόμμα από την άλλη ήταν αναγκασμένο

was fundamentally

αρχισε πέρασμα από την οικονομία- παραγωγή στην οικονομία- χρηματοπιστωτική ως το κεντρικό σημείο της καπιταλιστικής ταξικής δύναμης με το Ρήγκαν.

η ανεργία νεοφιλελεύθερη θεωρία *

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΔΙΕΦΕΡΕ Η ΝΕΟΦ ΕΞΕΛΙΞΗ

. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ, ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ. there is no Christian right to speak of to be mobilized into a moral majority.*

I. Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΑΤΣΕΡ

1) Η επιτυχία της Θατσερ και του Ρήγκαν μπορούν να μετρηθούν με ποικίλους τρόπους. Ας το δούμε όμως το πώς πήρε τις θέσεις της μειονότητας και τις έκανε κύριο ρεύμα.

mainstream.

Ο Δε Κλίντον και Μπλαιρ βρέθηκαν απλά σε θέση που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα χάρη των ιδεών τους και αφέθηκαν.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Το νεοφιλελευθερο κράτος Βάσει της θεωρίας το κράτος πρέπει να ευνοεί ισχυρά ατομικά δικαιώματα ιδιοκτησίας, τον κανόνα του νόμου και τους θεσμούς των ελεύθερα λειτουργουσών αγορών και ελεύθερου εμπορίου. Ότι αυτά δίνουν τα θεσμικά εχέγγυα γιανα εγγυηθούν τις ατομικές ελευθερίες.

Ως προς δημοκρατία υποπτεύονται βαθιά τη δημοκρατία

Αντιφάσεις within the general theory of the neoliberal state.

All agents acting in the market are generally presumed to have

access to the same information

1) ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ.

Εστω, αλλά είναι χρήσιμο να σκιτσάρουμε μερικά επιχειρημάτ,

Η δεύτερη αντίφαση νεοφιλελευθερων κρατων, προκαταλήψεων, ανακύπτε επειδή, τα νεοφιλελεύθερα κράτη τυπικά ευνοούν την ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος πάνω από την ευημερία του λαού.

Αυτό πάντως δεν είναι πάντα σαφές, γιατί οι κυβερνήσεις ευνοούν κάποια στοιχεία για ψηφοθηρικούς λόγους. Πχ ο Μπους, η ΕΕ.

1) Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΚ, ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛ ΕΥΡΩΠ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

2) Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΚ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

3) Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΜΕΤΑ ΤΟ 1982

Τα νεοφιλελευθερα κράτη του σκληρού πυρήνα έδωσαν στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα πλήρη εξουσία το 1982 να διαπραγματευθεί την αναβολή του χρέους, που στο βάθος στοχευε στην προστασία των κύριων χρηματοπιστωτικών θεσμών παγκοσμίως από του να πτωχεύσουν.

Πράγματι το ΔΝΤ καλύπτει με τις καλύτερες ικανότητές του τους κινδύνους και την αβεβαιότητα σε διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το ΔΝΤ παραδόξως βοηθάει λοιπόν This practice is hard to justify according to neoliberal theory, since investors should in principle be responsible for their own mistakes. More fundamentalist-minded neoliberals therefore believe that the IMF should be abolished.

4) Μεξικό 1982 ΔΝΤ, όταν αντιμετώπισε την ενδεχόμενη πτώχευση του

5) ΝΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ

Προβλεπόμενες ήταν οι κρίσεις του νομίσματος πεζο Μεξικού το 1995, της Βραζιλίας το 1998 και η ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας της Αργεντινής το 2001.

Η νεοφιλελευθεροποιηση εισήγαγε επίσης ενώσεις δημοσιου και ιδιωτικού τομέα επιχειρήσεων –και αυτό ήταν μια από τις δυνατές ιδέες που προώθησε η Θάτσερ που τις έλεγε οιονεί κυβερνητικούς θεσμούς, όπως οι εταιρίες αστικής ανάπτυξης προς ανάπτυξη. Βλ Γεννηματά.

Αντίφαση και άλλη. Αλλά και νεοφιλελεύθερη στροφή του κράτους προς αυξημένη χρήση του κρατικού εξαναγκασμού για να προστατεύσει τα εταιρικά συμφέροντα και να καταπτοήσει τους διαφωνούντες, τους απείθαρχους.

Όμως κανένα από τα μέτρα αυτά δεν συνάδει με τη νεοφιλελευθερη θεωρία.

Και άλλη αντίφαση . Εξάλλου ως προς ισοτητα εναντι δικαιοσύνης,, Class bias in decision-making within the judiciary is, in any case, pervasive if not assured.12

6) Η περίοδος οπου το νεοφιλελευθερο κράτος έγινε ηγεμονικό ήταν και η περίοδος οπου η έννοια της “πολιτικής κοινωνίας”(συχνά θεωρούμενη ως μια οντότητα σε αντίθεση με την κρατική δύναμη) εγινε κεντρική στη διαμόρφωση αντιπολιτευόμενων πολιτικών. Να γιατί… Non-governmental and grassroots organizations(NGOs and GROs) have also grown and proliferatedremarkably under neoliberalism, giving rise to the belief that opposition mobilized outside the state apparatus and within some separate entity called ‘civil society’ is the powerhouse of oppositional politics and social transformation.

Η γκραμσιανή ιδέα για το κράτος ως μια ενότητα πολιτικής και κοινωνίας πολιτών οδηγεί στην ιδέα της κοινωνίας πολιτών ως ένα κέντρο αντιπολίτευσης προς το κράτος (ισως και εναλλακτική μορφή;)

άλλη αντίφαση At the heart of the problem lies a burgeoning disparity between the declared public aims of neoliberalism––

the well-being of all––and its actual consequences––the restoration of class power.

άλλη αντίφαση Authoritarianism in market enforcement sits uneasily with ideals of individual freedoms.

άλλη αντίφαση Ενώ προβάλλονται οι αρετές του ανταγωνισμού, στην πραγματικότητα αυξάνονταν η δύναμη των μονοπωλίων,

is reduced to Coca Cola versus Pepsi and transnational power within a few centralized multinational corporations: *

Γινεται τότε δύσκολο να κτυπηθεί η ανομία, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, η πορνογραφία, η ενδεχόμενη σκλαβωση των άλλων.

Η μείωση της ελευθερίας σε ελευθερία της επιχείρησης απελευθερώνει όλες τις αρνητικές ελευθερίες που ονομάτιζε ο Πολάνυι.

Αν το νεοφιλελεύθερο κράτος είναι ασταθές, τότε τι μπορεί να το αντικαταστήσει;

I. Θεωρητικοί υποστήριξαν ότι αφηγηματικοί λόγοι όπως ΝΕΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ , ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ, ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ , ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ.

 

II. στις ΗΠΑ υπάρχει η ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΉ ΛυΣΗ

Αν δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνον άτομα όπως ήθελε η ΘΑΤΣΕΡ, τότε το χάος των ατομικών ενδιαφερόντων μπορεί εύκολα να υπονομεύσει κάθε Τάξη.

Διαφορα τρομοκρατικά συμβάντα στις Ηπα αντιμετωπίζονταν με μεγαλύτερη επίβλεψη και αστυνόμευση. Μετά το 1999

Ότι έφερε νέο η νεοσυντήρηση ήταν να απαλλαγεί από το φιλελεύθερο σύστημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων προς δημιουργία μιας ηθικής κοινότητας.

Μεξικό και Γαλλία Η σχέση μεταξύ έθνους και κράτους υπήρχε βέβαια σε χώρες Μεξικό και Γαλλία που πήραν κορπορατίστικο, συντεχνιακό σχήμα.

Στο Μεξικό

κυβερνούσε για καιρό το Επαναστατικό θεσμικό κόμμα με βάση την ενότητα κράτους και έθνους, αν και στραφηκε το έθνος εναντίον του κράτους εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στη δεκαετία του 1990. Παγκοσμίως αναβίωσε ο εθνικισμός σε ένα βαθμό σε ό,τι είχε γίνει ο νεοφιλευθερισμός.

Σχετική ήταν και η άνοδος φασιστικών κομμάτων με αντιμεταναστευτικά αισθήματα στην Ευρώπη.

Ηταν αυτό χειρότερο στην Ινδονησία με την αφύπνιση της οικονομίας, που κατέληξε σε μια βίαιη επίθεση εναντίον της κινεζικής μειονότητας.

Αλλά όπως είδαμε το νεοφιλελεύθερο κράτος χρειάζεται τον εθνικισμό ενός είδους για να επιζήσει. Καθώς αναγκάζεται να δράσει ως ένας ανταγωνιστής στην παγκόσμια αγορά. Αλλού στην Κίνα συνδυάστηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Ισχυρά ρεύματα πολιτιsμικού εθνικισμού

Γαλλία,Πουτιν

ΚΡΙΤΙΚΗ η εικόνα πολλών κρατών, που οδήγησαν σε δρακόντιες εξαναγκαστικές πρακτικές πάνω στις ανώτερες για το καθένα ηθικές αξίες, δεν είναι καθησυχαστική. Δεν είναι απάντηση στις αντιφάσεις του νεοφιλελευθερισμού, αλλά πρόβλημα.

Ο Κινούμενος χάρτης της νεοφιλευθεροποιησης

7) Τέσσερα πάντως συστατικa ήταν αποφασιστικά για το προχώρημα της νεοφιλελευθεροποιησης.

 

III. στη δεκαετία του 1990 Πρώτο η στροφή προς μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

1995 για τη γρηγορη αυτή ροή κεφαλαίου έπαιξαν ρόλο οι Συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

IV. ΤΡΙΤΟ, ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΔΝΤ, ΓΟΥΩΛ ΣΤΡΗΤ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ αρχισαν να κυριαρχούν στην οικονομική πολιτική στα χρόνια του Κλίντον και να πείθουν πολλά κράτη να πάρουν το νεοφιλελευθερο δρόμο.

‘new economy’ looked as if it had the answer and that its policieswere worthy of emulation

Γύρω στα μέσα της δεκαετιας 90 έγινε η λεγόμενη

Η “Συναίνεση της Ουάσιγκτον” που περιλάμβανε τα παραπάνω καλουδια του νεοφιλελευθερισμού. Ήταν το δίδυμο Κλίντον και Μπλερ. Το υψηλό σημείο ήταν η δημιουργία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου WTO. Ανάλογα ήταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

8) ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ ΝΕΩΝ Σχόλιο. Τιποτα από αυτά δεν είναι σύμφωνο με τη νεοφιλελεύθερη θεωρία εκτός από την έμφαση στους χρηματοπιστωτικούς καταναγκασμούς κσι από τη συνεχή καταπολέμηση ενός ελάχιστου στη δεκαετία 90 πληθωρισμού.

Οι κρίσεις

George Soros Οι σπεκουλαδόροι των ισοτιμιών

The social effects were devastating:As the crisis progressed, unemployment soared, GDP plummeted, banks closed. *

The standard IMF/US Treasury explanation for the crisis was too much state intervention and corrupt relationships between state and business (‘crony capitalism’). Further neoliberalization was the answer. The Treasury and the IMF acted accordingly, with disastrous consequences.

2) Γιατί όμως το ΔΝΤ συνεχίζει την ίδια τακτική;

Μια συνωμοσιολογική απάντηση από θύματα του ΔΝΤ είναι ότι το ΔΝΤ

Βλ ΕΛΛΑΣ

Πίσω από αυτή τη συνωμοσιολογική άποψη βρίσκεται το νεφελώδης ρόλος των

of the New York-based hedge funds.*

Ο ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ rejects the conspiratorial view and proposes a ‘simpler’ explanation: the IMF was simply ‘reflecting the interests and ideology of the Western financial community’.12 But he ignores the role of the

 

hedge funds, and it never occurs to him that the increasing social inequality that he so frequently bemoans as a sideproduct of neoliberalization might have been its raison d’κtre all along.

Μεξικό (ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ), κυβερνούσε το Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα από το 1929-2000

 

Ωσπου ανέβηκε ο Βισέντε Φοξ Μεξικό. Το κόμμα αυτό είχε δημιουργήσει ένα συντεχνιακό κράτος που αποδείχτηκε ικανό να οργανώνει, να κάνει να συμπλέουν ή να εξαγοράζει αντιπολιτευόμενα κινήματα μεταξύ των εργατών, των αγροτών και των μεσαίων τάξεων που είχαν αποτελέσει τη βάση της επανάστασης.

agriculture to foreign competition.

ΒΛ ΕΛΛΗΝΑ ΚΟΚΚΑΛΗ

 

V. Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΒΛ ΠΑΣΟΚ

1) South Korea

2) Sweden

Δυνάμεις και ρεύματα

uneven development παράγοντες που επηρέασαν το βαθμό της νεοφιλελευθεροποιησης *

the ease of conversion to neoliberalism has varied as a consequence.

Νεοφιλελευθερισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά.

the state’s guarantee of a livelihood).

3) Forced to seek work elsewhere, rural migrants––many of them

Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΔΙΚΗ on Trial

 

4) ΜΙΧ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΨΕ Ο ΧΑΡΒΕΥ . ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΑΝ ΜΠΡΑΔΕΡΣ A few of them may get caught and end up jumping out of Wall Street windows, but that is not the norm.

1) ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

I. Γιατί τότε τόσο πολλοί έχουν πειστεί ότι η νεοφιλελευρεοποιηση είναι “ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ” ‘only alternative’ and that it has been so successful?

 

II. ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΚΕΡΔΩΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Interestingly,the main arenas of production that gained were the

 

II. emergent cultural industries (

films, videos, video games, music, advertising,art shows), which use IT as a basis for innovation and the marketing of new products. *

III. Το μόνο κύριο του νεοφιλελευθερισμού είναι το να ανακατανέμει στους πλούσιους τα πάντα. Πλούτο και εισοδημα..

με αποστέρηση περιουσίας και συσσώρρευση. Accumulation by dispossession

1) Η συσσώρευση δια της αποστέρησης περιουσίας περιλαμβάνει 4 τεσσερα κύρια γνωρίσματα:

1) Κρίσεις χρέους επιμέρους χωρών ήταν σπάνιο στη δεκαετία του 60, αλλά έγιναν συχνότατες στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Αυτές οι κρίσεις ήταν ενορχηστρωμένες

to rationalize the system

I. Τώρα η από νεοφιλελευθερισμό επιβολή της μικρού χρονικού κύκλου λογικής στις χρήσεις του περιβάλλοντος έχει καταστροφικές επιδράσεις.

5)

Ο καταναλωτισμός και το πετρέλαιο. Η αυξανόμενη εξάρτηση των ΗΠΑ από εισαγόμενο πετρέλαιο έχει διακλαδώσεις γεωπολιτικές.

1) ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ υπό νεοφιλελευθεροποιηση και η στρατηγική της αντιπολίτευσης σε αυτόν.

and condemns neoliberalization for failing in its own terms.*

1) ΚΑΤΑΦΥΓΗ ΣΤΑ ΚΙΤΑΠΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ,προς ευρεση αντιφασεων, Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

6) ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΔΡΑΣΗ. The frequent appeal to legal action, furthermore, accepts the neoliberal preference for appeal to judicial and executive rather than parliamentary powers. But it is costly and time-consuming to

go down legal paths, and the courts are in any case heavily biased towards ruling class interests, given the typical class allegiance of the judiciary.*

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Μήπως ήλθε ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ?

1) Βέβαια οι Ηπα θα διατηρήσουν την στρατιωτική υπεροχή, ακόμα και αν μειωθεί η πολιτική οικονομική τους δύναμη.

1) Η ενίσχυση του νεοσυντηρητικού αυταρχισμού τότε αναδύεται ως η δυνατή απάντηση. Neoconservatism,

2) Η ιδέα που υπόκειται στον εθνικισμό αυτό. Ο εθνικισμός των ΗΠΑ έχει ένα διπλό χαρακτήρα. Πρώτο ότι είναι θεόδοτο το εκδηλωμένο πεπρωμένο των ΗΠΑ να είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και ότι η ελευθερία και η πρόοδος θαυμάζονται παγκοσμίως και αξίζουν να γίνουν αντικείμενο μίμησης. Ο καθένας θέλει να ζει όπως οι ΗΠΑ. Οθεν οι ΗΠΑ γεναιόδωρα δίνουν κάτι από τις πηγές τους και τις αξίες της κουλτούρας προς το υπόλοιπο του κόσμου. Με το σκοπό της αμερικανοποίησης παντού.

3) Αλλά ο εθνικισμός των ΗΠΑ έχει επίσης μια σκοτεινότερη πλευρά στην οποία ενυπάρχει η παράνοια για φοβερές απειλές από εχθρούς και διαβολικές δυνάμεις από το εξωτερικό. Από ξένους, μετανάστες, ακτιβιστές εξωτερικού και τρομοκράτες. Αυτό οδηγεί στον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών σε επεισόδια όπως η καταδίωξη των αναρχικών στα 1920 . ο μακαρθισμός του 1950 κατευθύνθηκεεναντίον των κομμουνιστών και των συμπαθούντων, το παρανοικό στυλ του Νίξον προς τους αντίθετους στον βιετναμικό πόλεμο και από τις 9 Νοεμβρίου, στην τάση να χαρακτηρίζουν όλες τις κριτικές των πολιτικών της διοίκησης ως βοηθούντες τον εχθρό. Ο εθνικισμός αυτός εξωτερικά οδηγεί στους προκαταβολικούς πολέμους εναντίον σε

3) ότι φαίνεται η πιο απόμακρη απειλή στην ηγεμονία των ΗΠΑ αξιών και συμφερόντων

4) Ιστορικά αυτά τα δυο είδη εθνικισμού συνυπήρξαν παντοτε. Ενίοτε συγκρούστηκαν μεταξύ τους, όπως στο πώς να αντιμετωπιστούν οι επαναστάσεις στην Κεντρική Αμερική του 80 για παράδειγμα.

After 1945, the US was in a position to project the first assumption,*

5) Αλλά το τέρμα του Ψυχρού Πολέμου άλλαξε τα πάντα.

6) Το αποτέλεσμα ήταν μια επικίνδυνη ανάμειξη των δυο μορφών εθνικισμού.

A. ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ; ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;

 

I. Εναλλακτικές πορείες

2) ΩΣΤΟΣΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

7) Κινήματα, κινήματα από τη δεκαετία του 80. Η ποικιλία αυτών των αγώνων είναι εκπληκτική, και σχεδόν απουσιάζουν οι συνδέσεις μεταξύ τους.Είναι ολοι αυτοί οι αγώνες μέρος ενός ευμετάβολου μείγματος κινημάτων διαμαρτυρίας που κατάκτησαν όλο τον κόσμο και κατάκτησαν τα πρωτοσέλιδα από τη δεκαετία του 80. Συχνά κτυπήθηκαν με αιμοχαρή βία από τις δυνάμεις του κράτους συνήθως στο όνομα της Τάξης και της ασφάλειας. Αλλού εκφυλίστηκαν σε ενδοεθνική βία και εμφύλιο πόλεμο καθώς “Η Συσσώρευσης δια της αποστέρησης περιουσίας” παρήγαγε έντονες πολιτικές κοινωνικές φιλονικίες.

Πολλά από αυτά τα ρεύματα τώρα 2005 μαζεύονται στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φορουμ σε μια προσπάθεια να κτίσουν μια οργανωτική δυναμη ικανή να αντιμετωπίσουν τις πολλές ποικιλίες νεοφιλελευθερισμού και νεοσυντηρητισμού.

Μια ανθοφορία λογοτεχνίας που προτείνει ότι “ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός”.

1) Υπάρχουν στο Φορουμ αυτό πολλά αξιοθαύμαστα και άξια έμπνευσης. Αλλά τι είδος συμπερασμάτων μπορεί να εξαχθούν από μια αναλυση αυτού που εδώ κτίζεται;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΧΑΡΒΕΥ. Ετσι το πρώτο μάθημα που πρέπει να μάθουμε είναι ότι, αν αυτά όλα μοιάζουν με πάλη των τάξεων και λειτουργούν ως ταξικός πόλεμος, τότε πρέπει να τα ονομάσουμε χωρίς ντροπή για ό,τι είναι . Η μάζα του πληθυσμού οφείλει είτε να απαρνηθεί τον εαυτό της κάνοντας τη χάρη στην ιστορική και γεωγραφική πορεία που της όρισε η δύναμη της ανώτερης τάξης ή να απαντήσει στην ανώτερη τάξη με όρους ταξικούς.

Δεν υπάρχε προλεταριακό πεδίο ουτοπικής μαρξικής φαντασίας α οποία μπορούμε να καταφύγουμε.

 

 

 

 

Leave a Reply